La sala d'actes del centre cívic, plena per seguir l'acte de commemoració / Montse Vallcorba
El 4 de juliol de 1994, Sant Feliu de Codines va viure una de les jornades més tràgiques de la seva història. Un incendi arrasava els Cingles de Bertí i bona part de l'entorn boscós de la localitat. L'incendi es va originar, el dia 3, un dia de temperatures extremadament altes, a la zona de Can batlles de Riells del Fai. S'emmarca en una jornada nefasta a tot Catalunya, per la simultaneïtat de grans incendis, ja que fa que es considerin els més greus de la història del país. Entre el 3 i el 5 de juliol de 1994 el foc va arribar a cremar gairebé 3.000 hectàrees, sobretot de massa forestal, repartides en els termes municipals de Sant Feliu, Bigues i Riells, Sant Quirze Safaja, l’Ametlla del Vallès i el Figaró.
El codinenc Josep Garriga era cap dels agents rurals i cap del servei de prevenció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya el dia del foc. Albert Milà, de Riells del Fai, tenia només set anys però la vivència el va marcar tant fins al punt que ara es dedica professionalment a l’extinció d’incendis i és bomber EPAF de la Generalitat. Tots dos juntament amb el geògraf i membre de la Unitat Tècnica dels Bombers, Jordi López, han analitzat tècnicament què va suposar l’incendi del 3 i el 4 de juliol de 1994.
Les seves exposicions s'han complementat amb l'experiència del fotoperiodista Ramon Ferrandis qui ha subratllat la importància de conservar els arxius i ha explicat algunes de les fotografies més impactants d'aquelles jornades. L'acte s'ha complementat amb les intervencions de diversos testimonis com Pere Pladevall, que ha explicat la gènesi dels voluntaris forestals i Joan Carner, que va fer de voluntari.
Les fotografies de Toni Torrillas i Ramon Ferrandis, de l'arxiu El9Nou, es podran verue al centre cívic fins al mes de setembre.