28-J: es commemoren els fets de Stonewall i se celebra la diversitat.

Stonewall Inn, a Christopher Street, Greenwich Village, Manhattan. Foto de 2016.

Stonnewall Inn es troba a Christopher Street, Manhattan's Greenwich Village. Aquesta foto es va fer al juny 2016. | Foto: Rhododendrites (Wikimedia Commons)

28/06/2024

Tal dia com avui, l’any 1969 al local d’ambient LGTBIQ+, Stonewall Inn, les persones que s’hi trobaven, persones amb sexualitats dissidents del gènere normatiu, van plantar cara a les forces policials que es van presentar per fer les seves habituals «batudes».

Avui reivindiquem el respecte a la diversitat humana. Commemorem el reconeixement a la lluita pel dret a viure aquesta diversitat en llibertat. La lluita de persones d’arreu del món que han patit repressió i persecució durant segles.

La Viquipregunta va entrevistar Jordi Samsó, president del Casal Lambda, activista i lluitador des dels anys 60 i membre del Front d’Alliberament Gai de Catalunya iniciat per Armand de Fluvià.

Amb motiu dels fets recentment succeïts a Sant Feliu de Codines i la proximitat a la data del 28 de juny, hem reemès el programa aquest passat dimarts 18 de juny. Les seves paraules són avui molt necessàries: «S’ha de conèixer i s’ha de saber més per entendre què és el que passa».

«Comptem que hi ha persones que discrepen i estan en desacord, però les actituds agressives, físiques i verbals, i LGTBI-fòbiques s’han de perseguir». La llei les persegueix.

S’han de perseguir i denunciar quan es produeixen, però sobretot «s’ha de treballar per educar, per conscienciar, per informar, per sensibilitzar i evitar que mai més es tornin a repetir».

No són fets acceptables, no són bromes que s’escapen de les mans, no es pot disculpar la violència verbal contra les persones, per causa de la seva valentia per viure en llibertat la seva opció afectiva i sexual.

No es pot acceptar perquè significaria anorrear la lluita i els sacrificis de moltes, moltes persones en el passat, llunyà i recent, pels drets a viure en igualtat amb els seus veïns.

Escolteu aquí l’entrevista i el programa sencer que La Viquipregunta va dedicar a la lluita LGTBIQ+, però també, sobretot celebreu la diversitat.

Aneu a trobar els nous veïns i veïnes de Sant Feliu de Codines, diferents i diversos tots, que han vingut a fer més rica, més plural, més oberta i més sàvia la comunitat humana que formem i feu-los saber que són estimats, respectats i valorats per ser exactament com són.