Resultats enquesta post electoral

06/06/2023

Una vegada passades les eleccions, és moment per explorar els possibles escenaris de govern. Les eleccions del 28 de maig van deixar un escenari polaritzat entre Primàries Codines (PRIMÀRIES) amb 6 regidors i Junts per Sant Feliu (JUNTS) amb 5 regidors, i tant el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) com Junts per Catalunya de Sant Feliu de Codones (JxCAT) van obtenir un regidor cadascú.

Diagrama de sectors que mostra els resultats finals de les eleccions del 28 de maig del 2023, en número de regidors.

En aquesta enquesta post-electoral us hem fet un parell de preguntes: "Quin pacte de govern voleu a l'ajuntament" i "Qui voleu que sigui l'alcalde de Sant Feliu".

Hem rebut un total de 223 respostes de les quals 23 han resultat ser correus electrònics falsos. Com sempre, som conscients del biaix generacional i de la bretxa digital de les nostres enquestes, però no ens cansarem mai d'intentar saber què opina la nostra audiència.

A la primera pregunta referent als pactes, l'acord de PRIMÀRIES amb JxCAT és el més votat amb un 36%, seguit per una proposta de govern de concentració amb el 22% i la tercera opció és un govern de PRIMÀRIES en minoria, amb un 15%. Aquestes opcions representen gairebé el 75% dels vots. Les opcions més minoritàries són PRIMÀRIES amb el PSC sol amb el 10% i acompanyat de JxCAT un 8%. Com a opcions més residuals queden els pactes de PRIMÀRIES amb JUNTS (5%) i un pacte JUNTS amb el PSC i JxCAT (4%).

Diagrama de sectors que recull les respostes de possibles pactes. Per simplificar el gràfic s'han representat les respostes superiors al 3% de suport.

A la pregunta de "Qui vols que sigui l'alcalde de Sant Feliu?" gairebé dues terceres parts de les respostes (63%) apotsen per una alcaldia de Pol Cabutí (PRIMÀRIES), seguit per un 31% que vol Laia Jordana. En el cas de Pere Pladevall frega el 5% dels vots i Anna Vilarrasa es queda amb només l'1%.

Diagrama de sectors que recull les respostes a la pregunta de quin alcalde voldrieu per Sant Feliu.

Si agrupem les dades de les dues preguntes el gràfic que ens queda és el següent. De manera resumida, la majoria de pactes amb PRIMÀRIES donarien l'alcaldia a Pol Cabutí, tot i que algunes respostes, sobretot quan el pacte és amb el PSC apostarien per l'alcaldia de Laia Jordana. La candidata del PSC també rep gairebé tot el suport quan les respostes aposten per un govern de concentració. 
Pel que fa a Pere Pladevall rep el suport dels que volen un pacte amb JUNTS, JxCAT i PSC i també part dels partidaris del pacte de PRIMÀRIES i JUNTS.

Diagrama de Sankey que agrupa les respostes als possible pactes i l'alcaldable desitjat. Per simplificar el gràfic només s'han representat els resultats superiors al 3%.

Com a dada curiosa, i com a mostra de transparència, compartim amb vosaltres els vots rebuts des d'adreces de correu electrònic no validats.


Aquests dies Ona Codinenca seguirem de prop les negociacions i us explicarem el que puguem arribar a saber. El dia 17 de juny sortirem de dubtes.