11.111 veïns del Moianès tenen dret a vot aquest 12M

09/05/2024

A Moià hi haurà 5 meses que es constituiran a l’Espai Cultural les Faixes. A Castellterçol el col·legi electoral serà a Les Escoles Velles. En Total a tota la comarca hi haurà a 17 meses per constituir repartides en 10 col·legis electorals, un per a cada poble de la comarca.  

Al Moianès Les Forces independentistes van sumar un 71% dels vots a les passades eleccions al Parlament de l’any 2021. Junts va tenir una victòria ajustada sumant el 31% dels vots.

Esquerra en va sumar el 29% i la CUP l’11%. Les tres forces van ser les més votades a la comarca. El PSC, partit més votat a nivell català, va sumar el 9 % dels vots i la 5a força va ser el PdCAT amb un 5% dels vots, tot i així, els resultats a la resta del país no li van servir per obtenir representació al Parlament. En canvi, si van aconseguir escons En Comú, Vox, Cs i PP, que al Moianès van tenir uns resultats discrets, amb uns percentatges de vot que oscil·len entre el 3 i l’1%. 

Pel que fa a les dades poble a poble, Junts es va imposar en 6 municipis de la comarca: Castellterçol, Calders, Monistrol de Calders, Collsuspina, Sant Quirze Safaja i Granera. En canvi, Esquerra va sumar més vots a Moià, Santa Maria d’Oló, l’Estany i Castellcir.  

Resultats de les eleccions al Parlament del 2021 a Moià

Esquerra va ser la força més votada a Moià

A la capital, Moià, els resultats van ser similars als que es van donar a tota la comarca, però amb la particularitat que la victòria aquest cas va ser per Esquerra amb un 30% i Junts va quedar amb un 28%. El PSC va ser la tercera força amb un 11,5% i la CUP quarta amb un 11 %. El PdCAT va ser la cinquena força fregant el 5% dels vots i En Comú, Vox, Cs i PP van treure entre un 4 i 1 % dels vots. 

 

Resultats de les eleccions al Parlament del 2021 a Moià

Junts va guanyar a Castellterçol amb el 33% dels vots. 

Esquerra va ser la segona força més votada amb un 28% dels vots i la tercera força va ser el PSC amb un 11,5€ i la CUP en va sumar 9%, 5 cinquena força va ser el PdCAT amb un 4,7%, amb pocs vots més que En Comú. Vox, PP i Cs van sumar menys del 3 % dels vots cada una d’elles. 

Quins veïns del Moianès van a les llistes? 

Per Esquerra Republicana al número 26 hi trobem la Presidenta del Consell Comarcal del Moianès Laia Bonells i Oliver. Pel que fa a la seva trajectòria política és regidora de Serveis Socials de Moià des del 2019. També és consellera comarcal des del 2021 i va agafar el càrrec de presidenta l’estiu passat amb l’inici del nou mandat. 

Al número 47 de la llista és Òscar Marquina i Alós que actualment és regidor a l’oposició a Monistrol de Calders. 

A la llista de Junts trobem algú amb vincles a la comarca en el número 6 Ennatu Domingo i Soler, barcelonina que ha viscut a Castellterçol llargues temporades és escriptora i investigadora en ciències polítiques.

Al número 57 de la llista també hi ha Aleix Roca i Girbau  regidor de Castellterçol per Junts- Connectem Castellterçol, també és graduat en ciència política. 

A la llista de la CUP trobem al número 19 a Lakshmi Roset Sala Advocada de professió, actualment és regidora de Capgirem Moià a la capital del Moianès.

Pel PSC al lloc 49 trobem a Rafael Manzanera Lopez, metge epidemiòleg és especialista en salut pública i docent a l’UPF i la UVIC.

Finalment, per En Comú Sumar al número 67 trobem Montserrat Clapers Aibar biòloga i activista mediambiental membre del Fanal i Moianès pel decreixement.

 

Notícies relacionades

09/05/2024
Gairebé 14.000 persones podran votar a Caldes, 7.800 a Bigues i Riells i 138 a Gallifa
09/05/2024
Un total de 4.920 electors estan cridats a les urnes a Sant Feliu