La Viquipregunta comença nova temporada parlant de cohabitage

Nevada City Cohousing, un àpat en comunitat. 24 de setembre de 2016.

Autor: Cohoso ( llicència Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International ).

25/09/2024

El cohabitatge és el model de convivència que va néixer els anys 60 del segle XX a Dinamarca. Actualment, la tercera part dels habitatges de la seva capital Copenhaguen, unes 10.000 unitats familiars, responen a aquesta forma revolucionària d'entendre l'habitatge com un bé d'ús en lloc d'un bé patrimonial.

El model es va estendre per Europa i el món: Suïssa, 160.000 habitatges (20%); Alemanya 2.000.000 d'habitatges (10%); Nova York, 400.000 habitatges (10%); o l'exemple de l'Uruguai, 30.000 habitatges (3%), important perquè s'ha fet amb un molt alt percentatge de finançament i ajudes públiques, i la cessió d'ús de sòl públic.

A Catalunya va arribar fa uns 20 anys. En aquest temps s'han format algunes entitats en forma de cooperativa per aixoplugar els projectes que els grups d'interessats, anomenats "grups llavor", somien, defineixen, projecten, executen i finalment habiten. Una de les més antigues és Sostre Cívic, pionera a Catalunya amb més de 1.500 socis i sòcies, presència a 27 municipis, i que compta amb 14 projectes en recerca de terreny o equipament, 15 projectes en fase de construcció o rehabilitació i 13 projectes en plena convivència.

Però, per què darrerament tothom en parla? Per què ens resulta tan incomprensible una alternativa a la propietat o el lloguer per accedir a l'habitatge? Pot ser aquesta la solució al problema de l'habitatge? Serà l'habitatge un dret humà universal al qual es podrà accedir de forma assequible i proporcionada? Podem canviar el paradigma? 

A la Viquipregunta volem saber més i ens preguntem què és exactament el cohabitatge?, per què cal dir, per ser curosos, habitatge cooperatiu en cessió d'ús?

Per saber més sobre cohabitatge i trobar resposta a totes aquestes preguntes, mirem junts què diu la Viquipèdia?, parlem a l'entrevista amb José Téllez, responsable de comunicació de Sostre Cívic i ho anotem tot amb la informació ampliada, enllaços i annexos al nostre web laviquipregunta.cat

 Escolteu el programa aquí: