OPINIÓ - Balanç del Primer Any de Govern a l'Ajuntament de Sant Feliu de Codines per part del Grup municipal de Junts per Codines

09/07/2024

El 17 de juny s’ha complert el primer any de mandat del cicle 2023/2027. A propòsit del primer any des de la constitució de l’hemicicle local, des d’Ona Codinenca hem demanat als quatre partits que tenen representació a l’ajuntament que ens facin una valoració de què han estat políticament aquests 12 mesos a Sant Feliu de Codines.

Junts x Codines

Des de Junts per Codines, el nostre primer any de govern ha estat marcat per la il·lusió  i el treball constant: la  il·lusió de construir un futur millor per al nostre poble, per començar a fer realitat els compromisos que vam adquirir amb el nostre electorat i pel treball diari que ens permet fer realitat els nostres  projectes. Aquest dia a dia no seria possible sense haver format un equip de govern amb Primàries Codines amb qui tenim una  entesa en els objectius principals a dur a terme en aquesta legislatura;   i a la dedicació i l’esforç de tot el personal implicat de l’Ajuntament, a qui agraïm la seva feina.

La nostra il·lusió i treball s’han materialitzat en diverses àrees clau de l’equip de govern. Les regidories que gestionem són:  Pla del Centre, Comerç, Protocol, Turisme i Ocupació. A continuació, us oferim un resum dels nostres avenços i projectes en cadascuna d’aquestes àrees.

Pla del Centre

Lluitem, conjuntament amb la Regidoria d’Urbanisme,  per una nova plaça  que representi millor l’esperit de Sant Feliu:  que sigui el nucli d’una reforma urbanística del centre i del poble;  que ens permeti tenir un entorn  més endreçat, bonic, més “passejable” i que faciliti la instal·lació de comerços. Creiem que la plaça no és només la Plaça Josep Umbert Ventura, sinó la plaça de tots nosaltres. Aquí es celebren molts dels esdeveniments que ens identifiquen, i per això és essencial renovar-la i actualitzar-la. Volem eliminar les barreres, pacificar-la i peatonalitzar-la. 
Actualment, tenim un pla d’alternatives adjudicat, que hem de consensuar. En aquest primer any, hem assolit una fita important i esperem que en tres anys aquesta renovació sigui una realitat. Aquest projecte forma part del nostre programa electoral i del pacte de govern i és un primer repte per fer de Sant Feliu un poble viu i urbanísticament actualitzat.

Comerç

En l’àrea de comerç, vam començar amb un mercat amb només tres parades, i ara en tenim onze. Hem instal·lat senyalització a totes les entrades de Sant Feliu anunciant el mercat municipal, destacant els productes locals, la sostenibilitat i la importància de comprar a casa. També hem organitzat tallers i activitats per donar vida al comerç local, fent que els dissabtes al matí siguin un moment de moviment i trobada per tothom.
L’Associació de Comerciants s’ha sumat al projecte de renovació, amb una nova junta directiva entusiasta amb qui col·laborarem  per fer un comerç ric que facin que Sant Feliu tingui vida. 

Valorar el comerç és valorar el poble i la nostra gent.

Protocol

Varem començar  el nostre mandat amb la celebració de l’11 de Setembre, i en només dos mesos vam impulsar, juntament amb la Regidoria de Cultura, el mural de la història de Sant Feliu a la Plaça de l’11 de Setembre. És important saber d’on venim i cap a on anem. Tenim història i tenim futur i hem sabut dignificar un espai del poble.

Protocol també gestiona el registre civil, i recentment hem assumit un nou repte: la recuperació de la capella del cementiri. Aquesta capella, totalment oblidada però amb un gran valor patrimonial, és una de les quatre capelles més importants de l’àrea del Barcelonès segons un estudi de la Diputació. Treballarem per la seva restauració i obertura al públic.

Turisme

En l’àrea de turisme, hem iniciat contactes amb el regidor de turisme de Bigues i Riells per crear una marca que posi en valor el nostre entorn natural. Estem treballant en aquest projecte, però estem convençuts que Sant Feliu, amb els cingles de Bertí i el títol de "balcó del Vallès", ha de ser una destinació turística destacada. 

Treball i Ocupació

En aquest apartat dir que la borsa de treball es gestiona des de l’Ajuntament, i segons les dades del mes de juny, l’atur a Sant Feliu ha baixat un 9,46% i esperem seguir posant, per part de l’Àrea d’ocupació,  el nostre granet de sorra per anar millorant aquestes xifres.

En definitiva, aquest primer any de mandat es caracteritza per l’arrencada i per anar posant les bases dels objectius que tenim. Som un govern nou i de canvi; costa  molt trencar algunes dinàmiques del passat, canviar un estil de gestió basat en decisions arbitràries i unipersonals. 
Estem contribuint a obrir-nos als Ajuntaments del nostre entorn, al Consell Comarcal i a entitats supramunicipals, per aprendre, per obtenir recursos i per posar Sant Feliu al mapa i fer paleses les nostres necessitats.

Estar al govern ens permet mirar de transformar el poble i fer-ho amb ganes de treballar per un Sant Feliu millor, amb la mirada posada en el futur, i sempre pensant en les generacions que venen: els nostres fills i nets.