OPINIÓ- De cap i pota

26/05/2023

Voteu! Voteu per l’últim de la fila!!!

Les candidates i els candidats que tanquen llista

Municipals 2023 Sant Feliu de Codines

El dia 28 de maig se celebren les eleccions municipals. A Sant Feliu de Codines són cinc les formacions que participen del joc electoral – Junts per Codines, Primàries, PSC, ERC i Junts per Sant Feliu – i tretze el número de candidats i candidates que formen cadascuna d’aquestes llistes. Un cop iniciada la campanya electoral, haureu rebut a casa vostra els programes de totes les formacions polítiques, sovint amb la salutació personal dels caps de llista. Ens cal anar ben informats, i més enllà de les bustiades de  propaganda,  existeixen moltes altres opcions: assistir als actes informatius, fer seguiment de la campanya per Ona Codinenca o participar de les tertúlies amb familiars o amics. Jo, us deixo amb aquesta crònica elaborada a partir d’entrevistes fetes amb els i les candidates que tanquen les llistes electorals. Voleu saber de l’últim de la fila?

Qui són els últims de la fila?

Marc Barrobés (Primàries Codines), Ainara Bocanegra (Junts per Sant Feliu), Pilar Borrell (Junts per Catalunya),  Carles Ríos (ERC) i Carles Rivas (PSC)

Van ser amables amb el cronista?

Marc Barrobés (Primàries Codines): Amable. Com si fos amic meu de tota la vida. Radical i honest.

Ainara Bocanegra (Junts per Sant Feliu): Amable. Familiar. De lluites compartides.

Pilar Borrell (Junts per Catalunya): Amable. Enèrgica. Pragmàtica i resolutiva.

Carles Ríos (ERC): Amable. Independent. Més llest que la gana (fins i tot havia indagat a les xarxes sobre la meva persona)

Carles Rivas (PSC): Amable. Corredor de fons. Pacient. La política li va per les venes.

D’on surten, de que van per la vida?

Marc Barrobés (Primàries Codines): Veí de Sant Feliu de Codines, exerceix com a traductor d’idiomes en el món literari. Un autònom que entrellaça la seva professió amb una aferrissada defensa de la llengua catalana.

Ainara Bocanegra (Junts per Sant Feliu): Nascuda a Mora d’Ebre i resident molts anys a Santa Coloma de Gramanet, fa 8 anys que s’establí a Sant Feliu. Infermera de professió.

PD.- Un clàssic: Aprofitant una nova etapa vital (en el cas que ens ocupa, la celebració del seu casament), gent de l’àrea metropolitana de Barcelona opten per viure a Sant Feliu,  cercant més qualitat de vida i un medi més amable.

Pilar Borrell (Junts per Catalunya): De família originària de Barcelona, és filla de Sant Feliu de Codines. En l’actualitat jubilada, ha treballat com a cap comercial d’una empresa multinacional del sector editorial.

PD.- Un clàssic: els seus pares van aterrar a Sant Feliu de Codines (a Mas Badó) per cuidar de la salut d’uns dels membres de la família (Ja ho deia el Dr. Robert!!)

Carles Ríos (ERC): Originari del barri de Sant Andreu de Barcelona, resideix a Caldes de Montbui. Enginyer de professió, ha treballat a l’obra pública col·laborant amb l’empresa pública GISA.

PD.- Un clàssic: Gent de Caldes de Montbui o de pobles propers al nostre que formen part de les nostres llistes electorals. En el cas que ens ocupa, no per falta d’altres opcions de gent local, sinó que fou cridat per la seva formació professional.

Carles Rivas (PSC): Nascut al barri de can Serra de l’Hospitalet de Llobregat, als 26 inicia –per motius professionals- un periple per la geografia catalana: de Ripoll a Caldes de Montbui i, des de 1996, a Sant Feliu. Professor de Formació Professional a l’ensenyament públic.

PD.- Un clàssic: Un periple vital i geogràfic de molts i moltes joves que ve condicionat per la inseguretat en el món del treball.

Com és que us han posicionat com cua de lleó i no com cap de ratolí?

Marc Barrobés (Primàries Codines): En Marc és l’últim de la fila d’aquesta agrupació d’electors pels resultats obtinguts en un procés de primàries obert a la participació dels veïns i veïnes de Sant Feliu. Després d’haver estat quatre anys regidor i figurant ara com a cua de lleó,  l’honra la seva bona predisposició a l’hora de continuar aportant al projecte de Primàries experiència i vitalitat.    

Ainara Bocanegra (Junts per Sant Feliu): El fet de treballar com a infermera i cuidar de criatures a casa no li permet una dedicació intensiva a la política municipal. Va ser incorporada com a cua de lleó a la llista pels seus vincles professionals amb la sanitat i per motiu de la seva participació en plataformes en defensa dels serveis públics.

Pilar Borrell (Junts per Catalunya): La Pilar és cua de lleó a petició de Junts per Codines, amb la idea de tancar la llista amb una dona amb molta experiència en política municipal i un bon currículum professional.

Carles Ríos (ERC): En Carles va ser cridat a files (tot i ser per a l’última) per l’actual alcaldessa del poble per motiu de la seva formació acadèmica i professional com a enginyer, per tal d’assessorar l’equip municipal sobre futurs projectes vials, en especial el de la variant.

Carles Rivas (PSC): Tot i ser un dels històrics de l’agrupació socialista de Sant Feliu, és cua de lleó a la llista per motius de salut (ara en fase de recuperació). La seva dedicació a la política està garantida, però des de la segona línia de foc.

Polític d’anar per casa o polític amb pedigrí?

Marc Barrobés (Primàries Codines): Més aviat polític d’anar per casa. Com a membre dels CDR, participa intensament en l’àmbit de la política local d’ençà els fets de l’Octubre del 2017 i per l’aparició de Primàries, una entitat política que considera més innovadora i democràtica que les plataformes polítiques tradicionals. A la passada legislatura ha estat regidor de l’oposició a l’Ajuntament.

Ainara Bocanegra (Junts per Sant Feliu): Més aviat política d’anar per casa. S’aproxima a la política des del món de l’activisme en defensa de la sanitat pública.

Pilar Borrell (Junts per Catalunya): Política amb pedigrí. La Pilar pertany a una família compromesa amb la política local de Sant Feliu de Codines. El seu germà va ser el primer alcalde del període democràtic, elegit el 1979 sota les sigles d’una agrupació d’electors independents. Ella mateixa ha estat regidora de CiU del govern municipal entre els anys 1991-2003, gestionant les carteres d’Ensenyament, Sanitat i Governació.

Carles Ríos (ERC): Un mitges tintes. Des d’una defensa aferrissada de la seva independència, sempre ha cercat espais de centralitat política per a aportar experiència professional en àmbits públics. Ha col·laborat amb les organitzacions polítiques CDS i Lliures. Creu que en l’actualitat és ERC qui ostenta aquesta centralitat política.

Carles Rivas (PSC): Màxim exponent de la política de base tradicional i amb pedigrí. La seva mare ja participava en moviment veïnal quan ell va ingressar de molt jove a les files de l’agrupació socialista de can Serra de l’Hospitalet. En l’actualitat és el secretari de finances de l’agrupació local del PSC de Sant Feliu.

Diuen de la gestió municipal del poble...

Marc Barrobés (Primàries Codines): Veu el poble deixat, sense un bon manteniment i sense una bona planificació a l’hora d’entomar els problemes que ens preocupen, com són la neteja o el manteniment correcte de la jardineria o els carrers. Defensa noves vies per a fer política més participatives i inclusives, lluny de caciquismes i favoritismes ancestrals.

Ainara Bocanegra (Junts per Sant Feliu): Defensa polítiques més contundents pel què fa la sanitat i educació públiques. Opina que tant el CAP com les instal·lacions educatives els fan falta més recursos per a ampliar serveis i millorar el seu manteniment. Veu el poble deixat de la mà de Déu i creu que cal recuperar l’autoestima per a encetar de nou projectes municipals ambiciosos.

Pilar Borrell (Junts per Catalunya): La Pilar creu que la gestió feta en el dia a dia des de l’Ajuntament no ha estat l’òptima. Veu descuidat el poble, brut i sorollós, sense manteniment pel que fa carrers i  places. Opina que la gent gran i els i les joves mereixen més atenció.

Carles Ríos (ERC): Com a veí de Caldes de Montbuí, no diu de bones ni de dolentes del poble. Centra la seva participació a les llistes d’ERC des d’una òptica de futur, atenent futurs projectes urbanístics que considera cabdals pel desenvolupament del poble.

Carles Rivas (PSC): Creu que en els últims temps el poble ha viscut canvis importants quant a població, economia i costums quotidianes que no sempre s’han sabut entomar bé des de l’Ajuntament. Problemes com els del soroll o la viabilitat urbana podrien millorar. Reclama solucions estructurals, més eines de participació ciutadana i reforçar l’associacionisme del poble. 

Com a prioritat política del seu programa

  • Marc Barrobés (Primàries Codines): Millorar i generar espais públics de sociabilitat i participació. Entorns pacificats a tocar de places, centres d’ensenyament i d’esport. Polítiques en defensa de la llengua catalana.
  • Ainara Bocanegra (Junts per Sant Feliu): Millora dels serveis sanitaris públics a Sant Feliu. Ampliació dels serveis i més personal per atendre les necessitats de la ciutadania.
  • Pilar Borrell (Junts per Catalunya): Una prioritat, atendre millor el jovent i a la gent gran del poble. Una màxima,  ser molt rigorosos amb l’administració de les polítiques municipals i cercar aliances amb altres institucions públiques de govern.
  • Carles Ríos (ERC): La variant del poble i la vialitat. Són els seus temes.
  • Carles Rivas (PSC): Condicionar i millorar els espais públics. Concretar i desenvolupar projectes estructurals, com són l’Avinguda de les Escoles i la variant. Atendre les necessitats dels barris.

Els últims de la fila es mullen i fan una porra* 

Quants regidors traurà la teva formació política?

  • Marc Barrobés (Primàries Codines): 6 regidors per Primàries
  • Ainara Bocanegra (Junts per Sant Feliu): 5-6 regidors per a Junts per SF
  • Pilar Borrell (Junts per Catalunya): 3-4 regidors per Junts per Codines
  • Carles Ríos (ERC): 6 regidors per ERC
  • Carles Rivas (PSC): La Laia alcaldessa amb 3 regidors pel PSC

*Com podeu imaginar, amb moltes ganes de fer la contra crònica d’aquesta porra la nit del 28 de maig

Marià Hispano i Vilaseca
Sant Feliu de Codines, maig del 2023