OPINIÓ - Del que deien al que fan la distància és molt gran

08/07/2024

El 17 de juny s’ha complert el primer any de mandat del cicle 2023/2027. A propòsit del primer any des de la constitució de l’hemicicle local, des d’Ona Codinenca hem demanat als quatre partits que tenen representació a l’ajuntament que ens facin una valoració de què han estat políticament aquests 12 mesos a Sant Feliu de Codines.

PSC

Aquest mes de juny es compleix el primer aniversari d'aquesta legislatura, i és difícil ignorar els canvis que han passat al nostre voltant.

El primer canvi rellevant va ser augmentar en un 90% la despesa en sous polítics. No ens sembla malament, per exemple, que l'alcalde s'hagi posat un sou digne, però no acabem d'entendre el motiu pel qual la regidora Maria Tur està cobrant més de 2.000 euros nets al mes per fer una feina que els seus antecessors feien per una quarta part d'aquests calés, especialment perquè durant aquest any s'ha esforçat de valent per ser la regidora que cabreja a tothom i que aporta més problemes que solucions.

Poc després dels "sueldazos", van arribar altres canvis que van començar a fer palès que una cosa era Primàries a l'oposició i una altra ben diferent és Primàries al govern. Primer, perquè ràpidament ens van fer notar que la manca d'experiència que tenen per gestionar un Ajuntament, era un dels motius pels quals quan no eren govern feien propostes irrealitzables. Segon, perquè segurament durant la seva etapa opositora tenien més ganes de fer fora als anteriors governs que voluntat real de fer el que deien que farien. De nou, la realitat guanya al relat.

Durant un any hem vist com les taules rodones i la participació que era la gran promesa passaven a millor vida. Constantment han anat prenent decisions al marge del veïnat i provocant problemes que allà on no n'hi havia. Un bon exemple són les decisions unilaterals prou qüestionables en matèria de mobilitat, al marge de veïns i comerciants. Tampoc ens sembla que hagin aconseguit impulsar una millor neteja viària, ans al contrari, el poble està més brut que mai. Pel que fa al pla d'asfaltatge de carrers, ni està ni se l'espera, com l'estudi que diuen que porten quatre mesos ela•laborant per saber quines plantes posar a la via pública que aguantin la sequera. Primer, que no cal massa estudi per saber que les autòctones aguanten bé la sequera, segon, perquè diuen que encara no han acabat l'estudi, però ja han plantat les plantes. De què servirà l'estudi quan el tinguin?

Segons sembla, volen eliminar les terrasses dels bars que ocupin voreres, com les de la plaça. Però no ho sabem perquè ho hagin anunciat, sinó perquè la regidora de via pública ho diu a un comerciant i en conseqüència el nostre grup ho pregunta al ple, amb una resposta afirmativa però sense planificació. Tampoc sobre els canvis que preveuen a la festa major han dit res en públic fins que la nostra regidora Laia Jordana ha demanat explicacions al ple. Sobre aquesta qüestió, primer envien una carta a alguns veïns de Santo Domingo dient que han decidit traslladar allà les atraccions, després es reuneixen amb els firants, que es neguen a venir si el Govern manté la seva decisió unilateral. Resultat provisional: cabregen a un barri absurdament per haver de fer-se enrere.

Però les decisions unilaterals i les pífies que fins i tot costen de creure no acaben aquí.

Eliminen un torn de matí a l'escola bressol. L'oposició pregunta al ple i, de nou la regidora de via pública que també porta educació, no té ni idea de quin cost suposa pels codinencs ni si és obligatori fer aquest canvi en un Ple Municipal. Efectivament, això últim era imprescindible segons la normativa i al següent ple han de tornar a portar aquesta qüestió, juntament amb la pròrroga de la concessió a l'empresa Cavall de Cartó. Això és ben divertit: a l'oposició, Primàries deia que els pares i mares estaven venuts perquè l'ajuntament havia externalitzat l'escola bressol atorgant la seva gestió a una empresa de Florentino Pérez. "Aquesta serà la nostra primera lluita!", deien eufòrics. Doncs bé, la primera lluita de moment ha quedat que la mateixa regidora que deia això ara ha prorrogat dos anys més el contracte amb la malvada empresa d'en Florentino Pérez. De nou, del que deien al que fan, la distància és molt gran.

Però parlem d'algunes coses positives que han fet, sense oblidar que la majoria d'actuacions executades venen de l'anterior govern i per sort no s'han perdut i les han continuat treballant. Un exemple clar és el projecte de construcció d'un nou pou, una infraestructura essencial per garantir l'abastiment d'aigua potable al municipi. Aquesta obra, que es va planificar i Iniciar en l'anterior mandat, ara és presentada com una idea de l'actual govern, quan la realitat és que ja s'hi estava treballant des de l'inici de la sequera. El mateix passa amb la gespa del camp de futbol. La renovació d'aquest espai esportiu, tan necessària per als nostres joves esportistes, es va gestionar i finançar amb fons obtinguts a l'anterior legislatura.

També cal mencionar la subvenció per les obres de l'antiga farmàcia, un projecte que busca donar un nou ús a aquest edifici emblemàtic del poble. Aquesta iniciativa va ser impulsada per l'anterior equip de govern, que va aconseguir 182.000 € atorgats per l'Estat espanyol a través de Fons europeus per dur a terme una primera fase de les reformes. I passa el mateix amb les obres de l'antic Ajuntament que es convertirà en l'escola de música. Aquest projecte, que pretén dotar el municipi d'un centre educatiu musical de qualitat, va ser ideat i finançat per l'anterior govern.

Les promeses buides i la manca de -bons- resultats reals són evidents, i ens fa la sensació que fins i tot una part d'aquells qui van fer confiança a l'actual govern -sigui perquè els agradava molt o bé per acabar amb una etapa anterior- comença a perdre la confiança en els seus dirigents. És necessari que el govern escolti les necessitats i preocupacions dels ciutadans i que prengui mesures efectives per solucionar els problemes que ens afecten diàriament. El desencís és gran, però només ha passat un any i encara tenen temps de canviar de rumb.

La voluntat de diàleg i entesa per part del nostre grup no faltarà. Certament, som crítics en moltes de les coses que han fet o deixat de fer, però això no ens fa perdre de vista que el més important és Sant Feliu, i per això en lloc de quedar-nos menjant crispetes mentre veiem aquest serial sobre una decadència precipitada, preferim arremangar-nos, fer propostes i ser constructius. Oposició sí, constructiva també. I per això hem donat suport a moltes iniciatives que el Govern ha portat al ple, i per això vam votar SÍ als primers pressupostos municipals de Primàries. Perquè si una cosa està bé, ho està la faci qui la faci. I perquè si una cosa està clara, és que tot allò que puguem fer per un Sant Feliu millor, s'ha de fer.

És important recordar que un govern és només tan fort com la seva voluntat de servir el poble. La nostra veu és una part del motor del canvi, i no hem de permetre que les promeses buides i els errors ens desanimin. Tenim experiència, tenim esperit constructiu, nosaltres sí que tenim il·lusió i a nosaltres no ens fa mandra la gent. Continuem lluitant per un futur millor, col·laborant amb allò que és bo per Sant Feliu de Codines i sent ben clars amb tot allò que creiem que no va prou bé. Per Sant Feliu, tot!