OPINIÓ - Votar la idea d’Europa. Sant Feliu de Codines, a tocar de Brussel·les

06/06/2024

Marià Hispano

Sembla que un cop més ens queda llunyana l’Europa política i administrativa. Totes les enquestes ens diuen de l’alta abstenció que patiran les urnes aquest diumenge. La idea d’Europa sovint se’ns presenta distant o damunt un roc històric difícil de digerir: l'Europa clàssica de la civilització, l’Europa moderna de les tradicions o l’Europa contemporània del progrés, les revolucions i les guerres del segle XX. Una Europa que s’erigeix en arrel cultural i, alhora, en un dens joncar de ciutadanies, pobles i països.

Discòrdia, arrelament, nacions, fronteres, democràcia, migracions, barbàrie o civilització esdevenen conceptes durs però quotidians. Formen part del vocabulari de la construcció d’Europa i cal assimilar-los com peces de bastiment d’una societat duradora que cal formar dia a dia.

I avui, a l’edifici Europeu, li calen molts i moltes arquitectes i manobres per a dissenyar i consolidar el seu present i futur més immediat. El model europeu que es va originar l’any 1945 un cop finida la II Guerra Mundial s’ha esgotat, ha perdut sentit històric. La Revolució Tecnològica, la crisi mediambiental i la fi de la Guerra Freda amb la caiguda del Mur de Berlín, ens aboca a un món nou, global i digital, que ha de redefinir els paràmetres culturals i econòmics de les nostres societats.

Cal que l’edifici i els carrers de la nostra Europa formin part d’aquesta ciutat global, sense pors ni sospites, activament. Europa ha de poder aportar cultures pròpies, com són les del benestar social, la tolerància o la diversitat cultural. El debat sobre la construcció del Món global resta obert i ens cal una Europa valenta en la defensa dels drets humans i d’un planeta habitable.

Els codinencs i codinenques tenim veu i vot aquest diumenge. Som a un pam de Brussel·les i a tocar d’aquest nou món global que ens reclama. Fóra bo que hi anéssim a votar. Jo, votaré democràcia.

Notícies relacionades

06/06/2024
OPINIÓ - Europa, abans i després del 9 de juny.