Primàries Codines debat sobre la construcció de la República des dels municipis

06/05/2019

El president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín han participat, aquest diumenge al matí,  a les “Jornades Republicanes” organitzades per Primàries Codines. Ho han fet a través d’un vídeo que diversos membres de la candidatura van enregistrar fa un parell de setmanes en una visita a Waterloo. En els parlaments, el president i el conseller, a l’exili, van insistir en la importància dels governs municipals en la construcció de la futura república. “La gent ens demana que anem junts i sumem des de la diversitat i la transversalitat i nosaltres hem de correspondre d’aquesta manera. Tot allò que vagi en aquesta direcció és posar el país en bones mans”, diu Puigdemont. Tots dos van apel·lar a l’esperit de l’1 d’octubre.

L’acte ha comptat amb una xerrada d’Adrià Alsina, número 4 de Primàries Barcelona, que ha explicat l’experiència de Primàries Catalunya. Un moviment que ha definit amb tres paraules: companyia, renovació i determinació. Companyia, segons el candidat, perquè “arran de l’1 d’octubre, l’acompanyament que es tenia en l'àmbit social, no està passant en l'àmbit polític”. Alsina també ho ha qualificat de renovació per formar part, d’un procés que està trencant estructures del tardofranquisme i que, segons diu, ja ha començat amb els sindicats, les cambres de comerç i ha de continuar amb el món municipal. “Els grans partits que han dominat el món local, les diputacions i els consells comarcals potser no són els més adequats per fer el trencament que el poble reclama de cara els pròxims anys”, va afegir. La determinació, segons el candidat, sorgeix del fet que els cops de porra de l’1 d’octubre en lloc de fer por, han reafirmat a la població. “Les hòsties, en lloc de fer-nos enrere, ens han acabat de convèncer”, va sentenciar.

Pepe Beunza, primer objector de consciència polític de l’Estat, ha exposat les estratègies de lluita no violenta. De fet, ha començat demanant a la sala una estona de silenci per fer-los conscients que el silenci pot ser una arma política molt potent. Per al calderí, el silenci, l’humor i l’amor són armes molt poderoses de la lluita no violenta.

El conseller Puigneró parla de la República Digital

La jornada de diumenge va tenir una prèvia, dissabte, amb una xerrada del conseller de polítiques digitals i administració, Jordi Puigneró.  El conseller ha explicat que la república digital és una de les eines per avançar cap a un estat propi i ha afegit que cal que Catalunya s’emmiralli en els països del segle XXI i no en els del segle XIX. I això vol dir apostar per la governança digital.  Apunta que cal que, tal com es va fer als anys 20 amb el noucentisme, "quan la burgesia i les administracions, van construir conjuntament estructures com un sistema de caixes, de mútues, l’orfeó català o la xarxa d’Ateneu. Ara és moment de bastir les estructures d’una nació digital".  Tenir una identitat digital i impulsar el vot electrònic són algunes de les mesures que ha destacat.